Skip to content

Voor wie

Relatieproblemen oplossen

Het is nog niet zo gewoon om hulp in te schakelen wanneer je relatieproblemen hebt. En het is al helemaal niet zo gewoon om er open over te zijn. Dat is jammer, want dat kan de indruk geven dat jullie een van de weinigen zijn die relatieproblemen hebben ….. Niets is minder waar!

Mijn klanten zijn mensen die relatieproblemen hebben … En die hulp vragen omdat ze er samen niet uitkomen. Ze willen een fijne relatie en gelukkig zijn met hun partner. Er zijn ook klanten die twijfelen aan hun relatie, zij willen erachter komen of ze nog wel samen verder willen.

Ouders én partners

Veel stellen die ik begeleid zijn werkende ouders. Soms werken ze beiden, soms één van de twee. Ze zijn vaak in een belangrijke fase van hun carrière en combineren dit met jonge/opgroeiende kinderen. Zonder dat ze er echt bij stil gestaan hebben, heeft de komst van de kinderen veel veranderd. Ze zijn niet meer alleen partners maar ook ouders. En vaak gaat naar dat laatste de meeste aandacht en tijd …..

Met de komst van de kinderen komen ook de verschillende ideeën over opvoeding naar voren. En dan merken ze dat het niet altijd makkelijk is om met deze verschillen om te gaan.

In de hectiek van alle dag is er niet altijd ook nog tijd voor elkaar. Niet dat ze dit nu zo missen, want ze genieten van de kinderen en het gezin wat ze met elkaar vormen. Maar je bent meer dan ouders ….. en op enig moment gaat het toch opspelen dat er weinig aandacht voor elkaar is als partners. Soms gaat één van de partners zich alleen voelen in de relatie. Of minder aantrekkelijk. Als je deze gevoelens niet kunt bespreken, verlies je steeds meer het gevoel van verbonden zijn met je partner, er toe doen voor je partner. Soms komt één van de partners dan iemand tegen die wel die aandacht geeft waar hij of zij zo’n behoefte aan heeft. En dat maakt soms pijnlijk duidelijk hoe de partners elkaar zijn kwijt geraakt.

Verliefd zijn is een mooie start …..

Ook komen er stellen waarvoor de huidige relatie een tweede/derde relatie is. Ze hebben dus een ex en er zijn soms kinderen uit een eerdere relatie. Het gaat niet alleen om jullie twee en iedereen zit met andere gevoelens en belangen in ‘het systeem’. Het is niet makkelijk om je daar in te bewegen, je raakt al gauw bekneld.

Je bent bij elkaar omdat je verliefd bent geworden en graag met elkaar verder wilt. En dan blijkt dat verliefdheid en een goed gevoel bij elkaar hebben niet voldoende is. Het ongecompliceerde is er snel af en je gaat in relatief korte tijd al pittige onderwerpen bespreken, nieuwe stappen zetten en belangrijke beslissingen nemen. Het kan zijn dat er nog onvoldoende tijd is geweest om een goede basis te creëren met elkaar. En dat manifesteert zich dan al snel in gedoe, ruzies en problemen. En dan is het best lastig om het fijne gevoel dat je bij elkaar hebt, vast te houden …..

Wat kan relatietherapie doen voor jullie?

“We houden van elkaar en toch komen steeds in ruzie terecht.”

“We willen meer verbondenheid maar komen alleen maar verder van elkaar te staan.” 

In relatietherapie krijg je inzicht in de patronen en dynamiek met elkaar hebben. Het wordt duidelijk hoe je steeds in de situatie terecht komt die je allebei niet wilt. Wanneer je dat begrijpt kun je het ook anders gaan doen. En komt er weer ruimte om met elkaar te praten over de dingen die je écht belangrijk vindt. En dat zorgt er voor dat je je weer dichter bij elkaar voelt, je verbonden en veilig voelt.

We zijn 14 jaar samen en we zijn in relatietherapie gegaan omdat we twijfels hadden over onze relatie. Ontrouw heeft er voor gezorgd dat er geen vertrouwen meer was. We hebben geprobeerd zelf in gesprek te gaan met elkaar en meer aandacht aan elkaar te besteden. Het werkte deels, maar de enorme ruzies bleven. We draaiden maar in hetzelfde kringetje rond.
We hadden niet zo’n hoge drempel om in therapie te gaan. Maar we vonden het, zeker de eerste gesprekken, niet makkelijk. Het samen onder begeleiding in gesprek gaan, heeft ons enorm geholpen. Josephine geeft geen waardeoordeel waardoor wij allebei niet het gevoel kregen dat 1 van ons in het beklaagdenbankje zat. Zij zag de patronen in onze communicatie die ervoor zorgden dat wij in het voor ons bekende cirkeltje bleven ronddraaien.

Het belangrijkste resultaat is dat wij beiden weer vertrouwen hebben in onze relatie en samen verder willen! Wij communiceren nu meer en beter. We hebben weer lol, nemen meer de tijd voor elkaar en doen weer moeite voor onze relatie. (stel uit Breda, beiden 34 jaar oud, 2 kinderen)

Nog een paar voorbeelden

En natuurlijk zijn er nog veel andere situaties waarin relatieproblemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld:

– (jonge) stellen die na de roze-wolk-periode in een volgende fase van de relatie belanden en daar niet goed de weg weten. Ze lopen vast in het omgaan met verschillen, raken bekneld in de balans samen willen zijn maar ook eigen tijd&ruimte willen of komen niet goed met elkaar in gesprek over belangrijke issues in de relatie.

– stellen waarvan een van de partners te maken krijgt met ziekte. Dat is niet alleen een persoonlijk proces maar heeft ook zijn impact op de relatie. Soms is het lastig om daar mee om te gaan en ontstaan er misverstanden en ruzies.

– stellen die al lang bij elkaar zijn. Samen een hele geschiedenis hebben. En die op een leeftijd zijn gekomen dat de kinderen de deur uit gaan en ze opnieuw met z’n tweeën zijn. Soms is die overgangsfase niet zo makkelijk. En is er twijfel en onzekerheid over wat ze nog delen als partners en hoe ze de komende jaren samen willen gaan invullen.

 

Willen jullie aandacht geven aan je relatie (problemen) en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan op de pagina relatietherapie om te zien wat ik jullie kan bieden.