Het zijn de kleine dingen die het doen

Het zijn de kleine dingen die het doen

“Sorry, we hebben helemaal geen tijd gehad om ons huiswerk te doen.” Zo begint Peter de sessie van deze week. Het is niet de eerste keer dat hij zo begint. Het lukt Peter en Karin maar steeds niet om tijd voor de relatie en dus voor elkaar te maken.”

Karin en Peter zijn daarin niet de enigen. Ik hoor vaak van mijn klanten dat ze elkaar in de periode tussen de sessies nauwelijks gesproken hebben. Dat is meestal geen onwil, maar de week vliegt voorbij en is gevuld met werk, ­kinderen, sociale activiteiten, praktische zaken en zo meer. En ergens onderaan het rijtje bungelt de relatie…

Aandacht voor elkaar

Het lijkt zo gemakkelijk: een week heeft toch 7 x 24 uur?! Hoe kan het dan dat je niet ergens in die zee van tijd de mogelijkheid vindt om aandacht voor elkaar te hebben? We worden meegenomen in de hectiek van alledag. En als we niet oppassen, wordt aandacht voor elkaar één van de ‘to do’-dingen op ons lijstje.

‘Elke-dag-moment’

Een tijd geleden las ik een artikel in The Huffington Post waarin mensen vertelden welke kleine dingen, die weinig tijd ­kosten, de relatie goed doen. Dit zijn een paar van hun tips:

  • Een goede, lange omhelzing: “In ieder geval één keer per dag, meestal na het werk, geven we elkaar een lange knuffel. Het is een mooi, stil moment, waarin we ontspannen met elkaar.”
  • Zeg niet zomaar ‘Ik hou van jou’, maar vertel elkaar waarom. “Elke avond voordat we gaan slapen, zeggen we tegen ­elkaar: Ik hou vandaag van je omdat… We doen het altijd, wat er ook gebeurd is die dag”.
  • Denk na over de manier waarop je de dag voor je partner gemakkelijker kunt maken en doe dat dan. “Mijn partner maakt ’s winters mijn autoruiten schoon, ook als ik eerder naar mijn werk moet dan hij. Natuurlijk kan ik het ook zelf, maar dat hij dit voor me over heeft, betekent echt wat voor me.”
  • Neem dat wat je partner doet niet als vanzelfsprekend. Blijf haar of hem bedanken, ook voor de eenvoudige dingen. “Ook als het een ‘tv-maaltijd’ is, bedankt mijn partner me. Ik vind het fijn en voel me gewaardeerd.”
  • Kus elkaar altijd gedag als je de deur uitgaat. “We groeten, omhelzen en kussen elkaar heel bewust als we wakker worden, gaan slapen, de deur uitgaan en ­thuiskomen. Het zijn rituelen die onze band versterken.”

Het zijn de kleine, elke-dag-momenten van liefde, steun en aandacht die het verschil maken. Maak er een gewoonte van!