Een negatief patroon als vijand van de relatie

Een negatief patroon als vijand van de relatie

Zoek de boef!

“Waarom praat je dan ook niet wat meer met me, ik heb geen idee wat er in je omgaat!” roept Petra tegen Hans in de therapiesessie van deze week.

Petra klinkt luid en de toon is verwijtend. “Hoe kan ik nou met je praten als je zo doet!” zegt Hans “Als jij niet zo boos zou doen zou ik je vertellen wat er in me omgaat!” “Ja” zegt Petra, “maar ik zou helemaal niet zo boos worden als jij wat meer met me zou praten!”

Als jij nou maar… Herkenbaar?

Als het niet lukt om op elkaar af te stemmen, ontstaat er vaak ‘gedoe’ en gaan de verwijten heen en weer. Je gaat de ander als boosdoener zien. En er ontstaat een negatieve spiraal waarin je samen muurvast komt te zitten.

De schuld ligt echter niet bij één van de partners.

Wanneer het herhaaldelijk niet lukt om goed op elkaar af te stemmen, dan ga je je onzeker voelen. En dan ben je geneigd om vooral een vecht-of- vluchtreactie te geven. En zo ontstaat er tussen jullie een negatieve interactie.

Ruzies zijn eigenlijk een vorm van protest tegen het verlies van verbondenheid.

Maar door de strijd wordt het alleen maar moeilijker om aan je partner te laten zien en horen wat er in je omgaat. En zo komt de verbondenheid meer en meer onder druk te staan.

Een belangrijke stap in het oplossen van relatieproblemen is om te zien dat niet je partner maar het negatieve patroon de vijand is. Als dat lukt dan kun je samen de strijd aangaan met dit negatieve patroon in plaats van met elkaar!

Dit artikel is eerder als column in ForYou Magazine verschenen