Over gevoel valt niet te twisten!

Over gevoel valt niet te twisten!

In de therapiesessie van deze week zit Karin er wat gelaten bij. ‘Weet je’ zegt ze tegen mij, ‘hij is altijd aan het werk. Zijn werk staat op nummer 1, 2, 3, …en ik kom ergens op de 7e plaats.

Jeroen reageert fel: ’Wat je nu zegt dat klopt helemaal niet, ik ben het weekend altijd met jou en de kinderen. En ik zorg er ook voor dat ik mijn deel thuis doe!’

Vervolgens wordt het een welles-nietes discussie…

Het is lastig om een goed gesprek te hebben over dingen die niet lekker lopen in je relatie. En je partner vertellen dat je iets niet zo leuk vindt van hem of haar wordt nog lastiger als er al ‘relatiegedoe’ is. Als je niet uitkijkt, krijg je steeds minder zin om dingen aan te kaarten en wordt de afstand tussen jullie alleen maar groter.

Gevoel zegt iets over het effect dat de ander op je heeft

Als Jeroen ’s avonds thuis werkt dan krijgt Karin het gevoel dat zij er eigenlijk niet meer zo toe doet. Dat Karin zich zo voelt is waar – dat ze voor Jeroen niet belangrijk is heeft ze zelf ingevuld. Zij heeft bedacht hoe Jeroen over haar denkt en heeft zo van haar gevoel een feit gemaakt.

Maak jij van je gevoel ook weleens een feit? Dan is de kans groot dat je partner zich aangevallen voelt en ertegenin gaat. En wordt het een inhoudelijke discussie in plaats van een gesprek over je ervaringen.

Gevoel is altijd waar!

Als Karin tegen Jeroen over zijn werk begint en hem confronteert met ‘het feit’ dat zij niet zo belangrijk is voor hem, schiet Jeroen meteen in de verdediging. Hij komt met argumenten om te bewijzen dat het gevoel van Karin niet waar is – ze zou dat gevoel niet moeten hebben.

Maar je kunt niet beoordelen hoe je partner zich voelt …. Dat weet je partner echt zelf het beste. En daarbij valt er over gevoel niet te twisten! Je voelt wat je voelt – dat kun je niet goed of fout doen.

Nieuwsgierig zijn helpt

Kan Karin haar gevoel met Jeroen delen en op onderzoek uitgaan naar de betekenis ervan in plaats van die zelf in te vullen? Dat kan er voor zorgen dat ze een heel ander gesprek krijgen dan de welles-nietes-discussie.

Lukt het Jeroen om niet de tegenaanval te openen maar nieuwsgierig te zijn naar wat Karin bedoelt? Wil hij meer begrijpen van het gevoel van Karin? Durft hij dit met haar te bespreken?

Niet begrijpen, niet weten en vooral heel nieuwsgierig zijn helpt enorm! Grote kans dat je dan in gesprek komt met je partner over jullie relatie, over jullie ideeën en verlangens. En wordt meer en meer duidelijk hoe je jullie verbinding kunt verstevigen.

Dat is niet zo makkelijk maar wel te leren!