Relatieproblemen als bron van stress

Relatieproblemen als bron van stress

Met andere ogen kijken!

Als je al langere tijd ‘gedoe’ hebt in je relatie en het lukt niet om het negatieve patroon te doorbreken dan geeft dat veel stress.

Het is ook niet makkelijk om te zien en te begrijpen wat er misgaat als je er zelf middenin zit. En als je maar lang genoeg blijft proberen en geen manier vindt die werkt dan wordt je moedeloos. Je energie raakt gewoon op en je kunt er zelfs burn-out van raken!

Als je wilt voorkomen dat zowel je relatie als je gezondheid op het spel komen te staan, is het dus belangrijk om je relatieproblemen niet te lang te laten duren. Laat andere ogen meekijken, schakel hulp in!

Een fijne en liefdevolle relatie is geen ‘extraatje’ van het leven, het is een basisbehoefte. Onderzoeken laten zien dat een positieve relatie ons helpt om beter om te gaan met uitdagingen en moeilijke situaties in ons leven. We worden er ook als persoon sterker van.

Een goede relatie, waarin je je geborgen en emotioneel verbonden voelt, is juist een goede buffer tegen stress!

uit de praktijk

“Ik snap het gewoon niet, waarom kan hij nooit eens doen wat ik vraag” zegt Sandra boos. “Zo moeilijk is het toch niet om dat kacheltje in de badkamer te maken! ”

Peter kijkt mij aan en haalt zijn schouders op. Hij zegt niets. Sandra wordt er nog bozer van en roept “ik sta ook overal alleen voor …!”

Wanneer Sandra en Peter weer in gesprek komen vertelt Peter dat hij het niet meer weet als Sandra zo te keer gaat – hij heeft dan het gevoel dat niets wat hij doet goed genoeg is. En zegt Sandra “het ging natuurlijk niet om het kacheltje, ik was koud en moe en wilde heel graag jouw arm om me heen …”

We hebben allemaal weleens ruzie of wrijving in onze relaties, dat hoort erbij. Maar wanneer je samen steeds in hetzelfde negatieve patroon terecht komt en niet kunt zien wat er aan de hand en er grip op hebt, dan wordt je moedeloos. De relatie wordt dan een energievreter in plaats van een warm bad!

Dit artikel is eerder als column in ForYou Magazine verschenen.