3 tips voor een leuke vakantie als je relatieproblemen hebt

3 tips voor een leuke vakantie als je relatieproblemen hebt

Help… we moeten op vakantie!

Anton belt mij in paniek op. Hij gaat morgen met zijn gezin op vakantie, maar het zit al maanden niet lekker tussen hem en zijn vrouw. Hij wil weten wat hij moet doen om het toch een beetje leuk te houden.

Ik leg hem uit dat vakantie vaak werkt als een snelkookpan. Dat de problemen die thuis spelen juist op het moment dat het dagelijkse ritme wegvalt, aan de oppervlakte komen. Binnen de kortste keren kan de druk dan hoog oplopen en lijkt het wel of de irritaties nog erger zijn dan thuis.

Tip 1: Houd je verwachtingen reëel.

Je relatieproblemen kun je niet thuis achterlaten. Je hebt samen een negatief patroon opgebouwd en dat is niet weg als je samen met een glas wijn onder de Franse sterrenhemel zit. Integendeel, soms wordt het dan juist pijnlijk duidelijk hoe moeizaam het op dit moment tussen jullie is.

Tip 2: Kijk of je weer met elkaar in contact kunt komen.

En let wat minder op de dingen die je irritant vindt aan je partner. Geef elkaar wat ruimte en ‘laat’ elkaar zo af en toe. Onderneem samen iets gezelligs maar maak het niet te groot, bezoek een markt, ga naar een museum of maak een mooie wandeling. Probeer of je samen een aantal positieve ervaringen kunt creëren.

Tip 3: Ga aan de slag met je relatie.

Het echte werk begint na de vakantie. Zoek uit wat jullie negatieve patroon is wat jullie in de weg zit en hoe je op en positieve manier samen verder kunt. Vraag daarbij hulp! Het is nou eenmaal lastig om met afstand naar je relatie te kijken en te zien wat er aan de hand is. Daar kan een relatietherapeut je goed bij helpen.

Dit artikel is eerder als column in ForYou Magazine verschenen.