Skip to content

Voor wie

Relatieproblemen oplossen

Het is nog niet zo gewoon om hulp in te schakelen wanneer je relatieproblemen hebt. En het is al helemaal niet zo gewoon om er open over te zijn. Dat is jammer, want dat kan de indruk geven dat jullie een van de weinigen zijn die relatieproblemen hebben… Niets is minder waar!

Mijn klanten zijn mensen die relatieproblemen hebben… En die hulp vragen omdat ze er samen niet uitkomen. Ze willen een fijne relatie en gelukkig zijn met hun partner. Er zijn ook klanten die twijfelen aan hun relatie, zij willen erachter komen of ze nog wel samen verder willen.

Ouders én partners

Veel stellen die ik begeleid zijn werkende ouders. Soms werken ze beiden, soms één van de twee. Ze zijn vaak in een belangrijke fase van hun carrière en combineren dit met jonge/opgroeiende kinderen. Zonder dat ze er echt bij stil gestaan hebben, heeft de komst van de kinderen veel veranderd. Ze zijn niet meer alleen partners maar ook ouders. En vaak gaat naar dat laatste de meeste aandacht en tijd…

Met de komst van de kinderen komen ook de verschillende ideeën over opvoeding naar voren. En dan merken ze dat het niet altijd makkelijk is om met deze verschillen om te gaan.

In de hectiek van alle dag is er niet altijd ook nog tijd voor elkaar. Niet dat ze dit nu zo missen, want ze genieten van de kinderen en het gezin wat ze met elkaar vormen. Maar je bent meer dan ouders… en op enig moment gaat het toch opspelen dat er weinig aandacht voor elkaar is als partners. Soms gaat één van de partners zich alleen voelen in de relatie. Of minder aantrekkelijk. Als je deze gevoelens niet kunt bespreken, verlies je steeds meer het gevoel van verbonden zijn met je partner, er toe doen voor je partner. Soms komt één van de partners dan iemand tegen die wel die aandacht geeft waar hij of zij zo’n behoefte aan heeft. En dat maakt soms pijnlijk duidelijk hoe de partners elkaar zijn kwijt geraakt.

Verliefd zijn is een mooie start…

Ook komen er stellen waarvoor de huidige relatie een tweede/derde relatie is. Ze hebben dus een ex en er zijn soms kinderen uit een eerdere relatie. Het gaat niet alleen om jullie twee en iedereen zit met andere gevoelens en belangen in ‘het systeem’. Het is niet makkelijk om je daar in te bewegen, je raakt al gauw bekneld.

Je bent bij elkaar omdat je verliefd bent geworden en graag met elkaar verder wilt. En dan blijkt dat verliefdheid en een goed gevoel bij elkaar hebben niet voldoende is. Het ongecompliceerde is er snel af en je gaat in relatief korte tijd al pittige onderwerpen bespreken, nieuwe stappen zetten en belangrijke beslissingen nemen. Het kan zijn dat er nog onvoldoende tijd is geweest om een goede basis te creëren met elkaar. En dat manifesteert zich dan al snel in gedoe, ruzies en problemen. En dan is het best lastig om het fijne gevoel dat je bij elkaar hebt, vast te houden…

Wat kan relatietherapie doen voor jullie?

“We houden van elkaar en toch komen steeds in ruzie terecht.”

“We willen meer verbondenheid maar komen alleen maar verder van elkaar te staan.” 

In relatietherapie krijg je inzicht in de patronen en dynamiek met elkaar hebben. Het wordt duidelijk hoe je steeds in de situatie terecht komt die je allebei niet wilt. Wanneer je dat begrijpt kun je het ook anders gaan doen. En komt er weer ruimte om met elkaar te praten over de dingen die je écht belangrijk vindt. En dat zorgt er voor dat je je weer dichter bij elkaar voelt, je verbonden en veilig voelt.

Nog een paar voorbeelden

En natuurlijk zijn er nog veel andere situaties waarin relatieproblemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld:

  • (jonge) stellen die na de roze-wolk-periode in een volgende fase van de relatie belanden en daar niet goed de weg weten. Ze lopen vast in het omgaan met verschillen, raken bekneld in de balans samen willen zijn maar ook eigen tijd&ruimte willen of komen niet goed met elkaar in gesprek over belangrijke issues in de relatie
  • stellen waarvan een van de partners te maken krijgt met ziekte. Dat is niet alleen een persoonlijk proces maar heeft ook zijn impact op de relatie. Soms is het lastig om daar mee om te gaan en ontstaan er misverstanden en ruzies
  • stellen die al lang bij elkaar zijn. Samen een hele geschiedenis hebben. En die op een leeftijd zijn gekomen dat de kinderen de deur uit gaan en ze opnieuw met z’n tweeën zijn. Soms is die overgangsfase niet zo makkelijk. En is er twijfel en onzekerheid over wat ze nog delen als partners en hoe ze de komende jaren samen willen gaan invullen.

Willen jullie aandacht geven aan je relatie (problemen) en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan op de pagina relatietherapie om te zien wat ik jullie kan bieden.

Testimonials van klanten:

Wat voor ons het allerbelangrijkste is geweest, is dat je ons ons hebt laten inzien wat de drijfveren van de ander zijn. Aanvankelijk begrepen we elkaar vaak niet en dit leidde ertoe dat we in een neerwaartse spiraal terecht kwamen.

Door ons in te laten zien waar de angsten, pijnpunten van de ander liggen, kunnen we nu beter op elkaar reageren en voelen we elkaar beter aan. We praten daardoor ook meer en op een dieper niveau met elkaar. De manier waarop je ons hebt geholpen vonden we allebei heel prettig. Je geeft ons duidelijke handvatten en opdrachten (ben even de naam van het boek kwijt, maar dat was exemplarisch).
Bewonderenswaardig hoe je in een gesprek binnen no time de juiste snaar raakt. Al met al zijn we dus heel dankbaar.

Natasha en Frits

Voordat we in relatietherapie gingen hadden we steeds vaker ruzie met elkaar en het lukte ons maar niet om er in gesprek met elkaar uit te komen. We draaien steeds in dezelfde rondjes en het lukte niet om dat te doorbreken.

We voelden ons machteloos; er was zeker liefde tussen ons maar in het dagelijks leven liepen we steeds tegen dezelfde dingen aan die we maar niet opgelost kregen. Het probleem was dat we met elkaar terecht waren gekomen in een spiraal waarin we elkaar verwijten bleven maken en niet tot de kern van ons probleem kwamen.

We hebben de stap naar relatietherapie lang uitgesteld. De reden hiervoor was dat het moeilijk was om toe te geven dat we dat nodig hadden, dat we er zelf niet meer uitkwamen. En ook, dat er zonder interventie, niet veel hoop meer leek te zijn op een oplossing.

De relatietherapie was voor ons beiden een hele prettige en leerzame ervaring. Voor het eerst gingen we elkaar echt begrijpen en kregen we meer zicht op wat er nu eigenlijk speelde onder al die conflicten.

Wat mij het meeste aansprak in de therapie was de manier waarop Josephine de relatieproblemen benaderde. Als een wisselwerking tussen twee mensen waar je beiden een aandeel in hebt. Maar ook dat er gekeken werd naar wat er zich onder die conflicten afspeelt; waarom reageer ik op deze manier en wat zegt dat over waar ik mee worstel? En wat is het effect op de ander? Daarnaast was er ook ruimte voor individuele verdieping; hoe komt het dat ik op een bepaalde manier reageer? Wat neem ik mee in de relatie?

Het heeft onze relatie de diepgang gegeven waar het aan toe was. We zijn elkaar beter gaan begrijpen en hebben meer zicht gekregen op de patronen die we al jaren in stand hielden. Daarnaast hebben we geleerd hoe je op een andere manier kunt omgaan met problemen en hoe je daarmee een andere dynamiek in je relatie kunt krijgen. Het heeft ook bijgedragen aan persoonlijke groei van ons beiden.

Ik zou Josephine zeker aanbevelen. Haar professionele en kundige manier heeft ons echt inzichten gegeven. Daarnaast is het contact warm en begripvol en is de methode die gebruikt wordt erg helpend. Tegelijkertijd is de aanpak helder en nuchter. Ik denk dat deze combinatie ervoor zorgt dat de aansluiting zowel bij mannen als bij vrouwen erg soepel verloopt

De hond in de spreekkamer maakt het huiselijk, geeft afleiding als je voor het eerst komt en biedt ook een bepaalde vorm van troost.

Emmy, moeder van 2 kinderen, 14 jaar getrouwd, Rotterdam

Wij zijn in relatietherapie gegaan omdat wij veel ruzie maakten en omdat wij ons veel ergerden aan elkaar. Wij leken geen positieve dingen meer te zien.

Wij hebben de relatietherapie als zeer positief ervaren: we kregen weer een andere kijk op elkaar en op onszelf. Er zijn dingen uitgesproken die wij nog nooit tegen elkaar hadden gezegd en Josephine heeft ons geholpen om in te zien waar het om draait in een relatie en waarom het fout gaat.

Uit onszelf waren wij er niet uitgekomen, de relatietherapie heeft ons echt goed geholpen. Wij zien elkaar weer staan en weten wat wij voor elkaar betekenen. Natuurlijk hebben wij nog wel eens ruzie, maar we zien nu sneller waar het fout gaat en blijven niet hangen in ons oude gedrag. Als stel en als persoon zijn wij echt veranderd.

Man (52), Vrouw (49) Krimpen aan den IJssel

Dave en ik gingen in relatietherapie omdat hij was vreemdgegaan. Dat was al wel een tijd voordat we bij Josephine terecht kwamen, maar de vertrouwensbreuk die toen was ontstaan, was echt de aanleiding. We zaten in een neerwaartse spiraal en we kwamen er niet uit. We hadden ons beiden voorgenomen er wél uit te komen en voelden dat we daar iemand bij nodig hadden.

Zelf kom ik uit een gezin waarbij niet over gevoelens gepraat wordt en waar therapie onzin is. Ik dacht eerst dat het een beetje zweverig zou zijn, ik kende het alleen van tv. Wij kenden verder ook niemand in onze omgeving die het al gedaan had.

Via het internet kwamen bij Josephine uit. Door de verschillende commentaren van voormalige cliënten op haar website, kregen we het gevoel dat ze met een nuchtere aanpak werkte, waardoor we minder twijfelden en bij haar een afspraak maakten.

Josephine heeft het contact tussen haar en ons maar ook tussen Dave en mij goed opgebouwd. Ik weet nog dat ik het op een gegeven moment lastig vond dat we maar niet tot de kern kwamen naar mijn idee. Dat heb ik toen ook aangegeven. Maar achteraf begrijp ik heel goed waarom ze dat heeft gedaan. Op deze manier kregen we het vertrouwen terug in elkaar en bouwden we ook aan de vertrouwensrelatie met haar. Daardoor hebben we het uiteindelijk het oorspronkelijke probleem kunnen tackelen.

Wat me ook heel erg aansprak bij Josephine, is dat nuchtere, in die zin dat ze dus heel goed kijkt naar wat er echt aan de hand is. Ik had het idee dat je bij relatietherapie zou horen dat hij maar een extra bloemetje moest kopen en dat ik niet zo moest zeuren, maar we gingen de diepte in. Dat vond ik lastig maar ook dit was heel goed.

Ik leerde wat er bij mij niet goed zit, waar ik onzeker over ben. Ik zag in dat ik me dan – door deze emoties – op een bepaalde manier ging gedragen. Ik uitte niet direct mijn onzekerheid zelf, maar deed andere dingen. Heel knap van Josephine hoe ze dat heeft benoemd. En hoe ze dat ook ons heeft laten ervaren en zien. Dat heeft bij ons de ogen echt geopend. We konden niet meer voelen wat er aan de hand was en hoe we ons “echt echt voelden”, daarna wel.

De therapie heeft ons samen gebracht, we zien nu beter van elkaar dat het gedrag niet altijd laat zien hoe iemand zich voelt. We hebben meer begrip voor elkaars emoties, daardoor stoppen de ruzies sneller en is er weinig escalatie. Het heeft me ook in vriendschappen en bijvoorbeeld in de relatie met mijn ouders veel inzichten gegeven.

Ik zou Josephine echt 100% aanraden. En dat terwijl ik daar normaal niet zo daarvan ben, ik ben vrij kritisch. Echt een compliment aan Josephine dus! Dave en ik zeggen nu vaak in onze omgeving: ook al is je relatie goed, laat een APK doen. Kijk waar je staat, hoe het gaat, hoe je je gedraagt, hoe je je voelt samen.

Dave en ik passen als het even nodig is nu ook nog toe wat we hebben geleerd. We gaan er echt voor zitten en dan gaan we ieder vijf minuten – zonder elkaar te onderbreken – vertellen hoe we ons voelen. Dat doet ons heel erg goed. En dat het goed gaat is wel duidelijk: binnenkort verwachten we ons eerste kindje!

Anna (31) en Dave (33) – 11 jaar samen – Rotterdam

We zijn 14 jaar samen en we zijn in relatietherapie gegaan omdat we twijfels hadden over onze relatie. Ontrouw heeft er voor gezorgd dat er geen vertrouwen meer was. We hebben geprobeerd zelf in gesprek te gaan met elkaar en meer aandacht aan elkaar te besteden. Het werkte deels, maar de enorme ruzies bleven. We draaiden maar in hetzelfde kringetje rond.

We hadden niet zo’n hoge drempel om in therapie te gaan. Maar we vonden het, zeker de eerste gesprekken, niet makkelijk. Het samen onder begeleiding in gesprek gaan, heeft ons enorm geholpen. Josephine geeft geen waardeoordeel waardoor wij allebei niet het gevoel kregen dat 1 van ons in het beklaagdenbankje zat. Zij zag de patronen in onze communicatie die ervoor zorgden dat wij in het voor ons bekende cirkeltje bleven ronddraaien.

Het belangrijkste resultaat is dat wij beiden weer vertrouwen hebben in onze relatie en samen verder willen! Wij communiceren nu meer en beter. We hebben weer lol, nemen meer de tijd voor elkaar en doen weer moeite voor onze relatie.

Stel uit Breda, (34), 2 kinderen